Aangeenbrug schilders
Aangeenbrug schilders
  • © 2022 Contact 0

Help, blazen

Help!!Ik heb blazen,bladders, blaasjes in mijn schilderwerk.

Op pas geschilderde onderdelen en in wat oudere verflagen kunnen blaasjes of bladders ontstaan door:
87290_vlonder_verfbellen_2160_1


1 Natte ondergrond :de blaren ontstaan door dat het vocht uit de ondergrond niet kan verdampen en er druk onder de verflaag ontstaat.

2 Blaren door gassen van ondergrond: bijv. harsrijke houtsoorten zoals douglas,vuren en grenen.
Bij harsgangen kunnen vluchtige stoffen blaren veroorzaken, zeker wanneer de temperatuur oploopt en het gas uitzet, ontstaat er druk onder de verflaag.
Bij onderhoud is het belangrijk om deze blaren zo goed mogelijk weg te steken en te schuren en op te vullen met een epoxy reparatiemiddel.

3 Warmteblaren: ontstaan als gevolg van warmte in porieen van bijvoorbeeld meranti, oorzaak is het uitzetten van lucht tijdens het drogen van de verf.
Ze ontstaan sneller op donkere oppervlakten, omdat dat veel en sneller warmer wordt.
Voorkom schilderen in de zon en schilderen op een plaats waar het snel warmer wordt.

4 oplosmiddelen: het langzaam verdampen van de oplosmiddel in de pas aangebrachte verlaag kan ook blaasvorming veroorzaken.
Door de druk van de oplosmiddelen die verdampen ontstaan er oplosmiddelblaren.
Blaren kunnen wegtrekken na het wegvallen van de druk maar blijven meestal zichtbaar.

5 Reëmulgeren: bij verse watergedragen verflagen kun je door vochtbelasting verkleuring en uiteindelijk blaren krijgen doordat de verflaag niet volledig is uitgehard.
Na droging trekken de blaren en de verkleuring weg.
Belangrijk: Dit gebeurt vaak met glaslatten en buitentimmerwerk dat langer gegrond in watergedragen grondverf vanuit de fabriek buiten staat te wachten tot het geschilderd wordt,
meestal ziet het er op het oog netjes uit, maar door dit proces gebeurt het niet zelden dat het hele verfsysteem na een tijd gaat bladderen en loslaat tot het kale hout.

6 Door niet goed onvetten, niet goed schuren en spanning en verflagen en onthechting van de ondergrond ,bij te hard zuigende of verzande ondergrond kunnen er ook blazen ontstaan.
Zaak is dan dat je het gehele verfsysteem geheel of gedeeltelijk verwijderd en overnieuw begint op te bouwen met een goede primer, voortstrijk, afhankelijk van de ondergrond.


7 Je kunt ook nog blaasjes krijgen met een verkeerde kwast, roller of verkeerd spuiten en de verkeerde mengverhouding met de verdunning.
Zorg dus voor goed gereedschap en vraag het de vakman, we komen het graag voor u doen.

Voorkom of beperk:
Reinig de ondergrond, verwijder vette plekken bij naaldhout, breng niet te dikke laag aan, schilder met goede weersomstandigheden en zorg voor droge ondergronden.
Kijk voordat u gaat beginnen naar het hele systeem:binnen is net zo belangrijk als buiten, vocht kan van binnen naar buiten gaan
Intakte kitranden, goede afwatering, condensering en beluchting is ook zeker belangrijk.
November 2020
October 2020
January 2020